Crezi ca stii tot ce este de stiut despre Soare? Mai gandeste-te. Mai jos sunt prezentate 10 lucruri interesante despre Soare. Unele le-ati putea stii deja, altele vor fi noi pentru tine.
1. Soarele este Sistemul Solar
Traind pe Pamant avem impresia ca este un membru egal al Sistemului Solar. Dar asta este departe de adevar. Realitatea este ca Soarele detine 99,8% din masa totala a Sistemului Solar. Si cea mai mare parte a masei ramase, 0.2% apartine lui Jupiter. Deci, masa a Pamantului este o fractiune de fractiune din masa Sistemului Solar. Serios, aproape ca nu existam.
2. Soarele este in cea mai mare parte hidrogen si heliu
Daca ati putea descompune Soarele si apoi sa puneti elementele componente unele peste celelalte veti descoperi ca 74% din masa sa este hidrogen si 24% heliu. Restul de 2% include urme de fier, nichel, de oxigen, şi toate celelalte elemente pe care le avem in Sistemul Solar. Cu alte cuvinte, sistemul solar este format in cea mai mare parte din hidrogen.
3. Soarele este destul de luminos.
Noi ştim despre unele stele uimitor de mari şi luminoase, precum Eta Carina şi Betelgeuse. Dar acestea sunt incredibil de departe. Soarele nostru este o stea relativ luminoasa. Dacă aţi putea lua 50 dintre cele mai apropiate stele pe o raza de maxim 17 de ani lumina de Pamant, Soarele ar fi a patra stea ca luminozitate, cea ce nu-i rau de loc.
4. Soarele este uriaş, dar micut
Cu un diametru de 109 de ori mărimea Pământului, Soarele are o sferă într-adevăr mare. Ai putea introduce 1.3 milioane de pamanturi in interiorul soarelui, sau ai putea aplatiza 11990 Pamanturi pentru a acoperi suprafaţa Soarelui. Soarele este mare, dar există unele stele mult mai mari. De exemplu, cea mai mare stea care s-a descoperit pana acuma, ar ajunge aproape pana la Saturn daca ar fi fost in locul Soarelui in sistemul nostru solar.
5. Soarele este de vârstă mijlocie
Astronomii cred că Soarele (şi planetele), s-au format din nebuloasa solara cu aproximativ 4.59 miliarde ani în urmă. Soarele este într-o faza secventiala principala, arzand incet dar sigur rezervele sale imense de hidrogen.. La un moment dat, in circa 5 miliarde ani, Soarele va intra in asa zisa faza "uriasa rosie", o faza in care se va umflă intratat incat v-a consuma planetele apropiate, probabil si Pamantul. Soarele isi va "arunca" straturile de deasupra si apoi se va mici pana va ajunge o stea pitic de culoare alba.
6. Soarele are straturi
Soarele arata arata ca o minge de foc, dar de fapt are o structură internă. Suprafaţa vizibilă pe care o putem vedea se numeste fotosfera, şi se incalzeste până la o temperatură de aproximativ 6000 de grade Kelvin. Sub aceasta este zona convectiva,unde caldura se misca incet dinspre interiorul Soarelui spre suprafata. Această regiune incepe de la 70% din raza Soarelui. Sub zona de convectie este zona de radiatii. În această zonă, căldura pote calatori numai prin radiatii. Nucleul Soarelui are 25% din diametrul acestuia, deci aproximativ 347,500km. Acesta este locul în care temperatura ajunge la 13.6 milioane de grade Kelvin, şi moleculele de hidrogen sunt transformate in heliu.
7. Temperatura Soarelui este in crestere, şi la un moment dat va ucide toata viata de pe Pamant.
Avem senzatia ca soarele a fost dintodeauna prin preajma, neschimbandu-se, dar acest lucru nu este adevarat. Soarele se afla intr-un lent proces de incalzire, devenind cu 10% mai luminos cu fiecare miliard de ani care trece. De fapt, in mai putin de un miliard de ani, căldura Soarelui va fi atât de mare încât apa lichida nu v-a mai exista pe suprafata Pamantului. Viaţa pe Pământ aşa cum o ştim va disparea pentru todeauna. Unele bacterii ar putea supravietuii în subteran, dar suprafaţa planetei va fi arsa şi nelocuibila.
8. Diferitele parti ale Soarelui se rotesc la viteze diferite
Spre deosebire de planete, Soarele este o mare sferă de hidrogen in stare gazoasa. Din acest motiv, diferite părţi ale Soarelui se rotesc la viteze diferite. Se poate observa cat de repede suprafata Soarelui se roteste urmarind petele acestuia. Regiunile de la ecuator fac o rotatie in aproximativ 25 de zile, in timp ce cele de la poli fac aceasta rotatie in 36 de zile. Se pare ca regiunile din interiorul soarelui fac aceste rotatii in 27 de zile.
9. Atmosfera din exteriorul Soarelui este mai fierbinte decât suprafaţa sa.
Suprafaţa Soarelui ajunge la temperaturi de 6000 grade Kelvin, dar acesta este de fapt mult mai "rece" ca atmosfera sa. Deasupra suprafeţei Soarelui este o regiune a atmosferei numită cromosferea, iar temperaturile acolo ajung la 100.000 de grade Kelvin dar aceasta nu este nimic. Există o regiune şi mai îndepărtat numita Corona, care se extinde la un volum chiar mai mare decât Soarele în sine. Temperaturile în coroană poate ajunge la 1 milion de grade Kelvin.
10. Exista nave spatiale care tin Soarele sub observatie.
Nava spaţiala cea mai renumita trimisa pentru a observa Soarele este Observatorul Solar si Heliospheric, construit de NASA şi ESA si lansat în decembrie, 1995. SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a observat in continuu Soarele de atunci, şi a trimis nenumărate imagini cu acesta. O misiune mai recenta este cea a navei spaţiale NASA, STEREO. Aceasta misiune a fost alcatuita de fapt din doua nave lansate in Octombrie 2006. Aceste nave spaţiale gemene au fost concepute pentru a viziona aceeaşi activitate pe Soare din două puncte diferite, pentru a da o perspectiva 3-D asupra activităţii Soarelui, si pentru a ajuta astronomii sa prezica mai bine vremea din spatiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu